Dulu2

Awak, sy bukan nak mengungkit cerita lama tapi segalanya terpahat kukuh dalam ingatan sy. Dulu awak cinta hati sy. Awak sanggup segalnya demi sy.

Sy ingat lagi dulu awak pernah tgu sy depan umah sewa sy…sebab nak ajak sy kuar. Masa tu ujan lebat…tp awak still jugak tunggu walhal sy dah bgtau awk jgn tunggu sy sebab sy tgh kuar ngan kawan sy. Awak tunggu tp sy tak balik2. Awak basah kuyup.

Dulu masa awk nak kawen ngan sy…awak janji ngan sy yg awak tak kan tinggalkan sy walau ape pun yg terjadi. Awak nk hidup sampai mati ngan sy. Awak nk ade anak ramai ngan sy.Awk nk jaga sy klau sy sakit. Sy rasa awakla pilihan yg tepat utk sy.

Kita kawen 6thn. Dalam masa tu mcm2 sy lalui ngan awk. Walau ape pun yg awk buat pd sy…sy sentiasa memaafkan awk. Sebab sy syg awk. Sy selalu tegur ape2 yg sy rasa tak betul tapi awk marah sy…awak ckp sy selalu menyibuk urusan awak.

Awak suke sgt keluar mlm, sy pun tak tahu kenapa…awak tinggalkan sy sensorg kat umah. Sy bosan. Dah mcm2 rancangan tv sy tgk..sampai abis siaran tapi awak tak jugak balik2. Awak tahu tak selagi awak tak balik sy x bleh lelapkan mata, sy risaukan awak…Bila awak balik sy happi sgt walaupun masa tu dah kul 2 pagi. Sy teringin nak sembang2 ngan awak sblm tido tapi baru je sy buka mulut, awak dah berdengkur. Sy sedih, awak langsung tak hargai sy.

Ingat tak masa tu sy tgh pregnant. Perut sy dah besar masa tu. tpi awk masih lagik kuar mlm dan balik lewat. Sy takde kawan dan sy slalu sembang ngan anak kite yg dlm perut. Awak tahu tak bila setiap kali sy menagis anak dlm perut mesti akan bergerak2 aktif. Seolah2 dia tahu perasaan sy waktu tu. Tapi awak selalu buat sy menangis masa sy pregnant. Ade sekali tu awak nak kepit perut sy dekat pintu sebab awak marah sy tunggu awk kat bus stop kul 12tgh mlm. Sy tahu sy salah tapi sy cuma nk awak balik cepat, sy call bnyk kali tapi awak kata awak on the way…dah dekat sejam awak tak jugak sampai2…sy call lagi tapi sampai sudah awk tak angkat call.

Time bulan puasa…boleh kira bape hari je awak berbuka ngan sy. Ari2 lain awak ckp awk sibuk jaga pasar ramadhan. Sy tak kisah la….memang slalunya mcm tu pun. Tapi bila sy tanya kawan2 awk…awk xde pun jaga pasar ramadhan ari2. Awak berbuka ngan sape sebenarnya?

Awak….time cuti sy masak…teringin nak mkn ngan awk…..tapi awak slalu tido sampai petang. Bila sy kejutkan awak kul 1 tghari ajak mkn awk slalu suh sy mkn dulu. Hari2 keje sy x kisah la…tapi kenapa ari cuti pun awak taknak mkn ngan sy. Awak bgn petang dan biasanya awk akn kuar ntah pegi ke mana…awk tinggal sy lagik.

Klau ade cuti yg panjang2 sket…sy suka balik kg. Sy berbesar hati kalau awk join sy balik kg…tp boleh kira bape kali je yg awk sudi…sebab awk kata awak bz kena keje. Bila sy ckp tak payah la keje…sure sy kena marah lgik…bagi awk keje lagik penting dari sy. Tak ape la…sy redha janji awk keje.

Awak,

Itu cerita dulu2…………………..tapi hari ini…………

Sy memang betul2 awak tinggalkan. Awak buang sy langsung dari hidup awak….janji awk utk tdk tinggalkan sy, nk jaga sy sampai bila2 tu sume tipu. Awak betul2 melukakan hati sy.

Dulu awak suke kuar mlm tu bukan ape…awk kuar dating…kuar ngan skandal2 awk…bukan sy tuduh melulu tapi semuanya ada bukti. Demi Allah sy ade bukti. Sampaikan bila mlm sy tido di hospital selepas bersalin awk ckp awk ade operasi, awk kena keje…masa tu sy bersalin anak awk dlm kul 730..kul 8 awk ckp awk dh nk g keje. Sy sedih awk tinggalkan sy. Sy call opis awk mlm tu…kerani tu ckp mlm tu mmg xde ape2 operasi pun. Awak tipu sy kan?

Ari2 yg sy balik kg tu….awk buat tak baik kat umah kite kan? Kawan sy ade bgtau yg dia nampak awk dan sorg pompuan masa awk park kete kat parking umah kite. Awak bawk pompuan tu masuk umah kite, masuk bilik kite. Betul la ape yg kawan sy cakap tu….sebab akhirnya sy jumpa jugak sape skandal awk tu. Dia jugak mengaku dia penah bersama ngan awk kat umah kite dan atas katil kite. Awak tahu tak ape perasaan sy waktu tu..hati sy hancur lebur…..tapi sy tetap jugak maafkan awk. Sy cuba layan awk sebaik mungkin tp terus terang sy mmg dah hilang kepercayaan pada awk. Sampai hati awk. Sebab tu la awk menolak setiap kali sy ajak balik kg.

Selepas awk tinggalkan sy…sy belajar utk hidup sendiri….sy belajar berdikari….sy hidup dengan apa yg ada. Sy tak menyesal…cuma sy terkilan seseorg yg sy syg sepenuh hati sy mengabaikan sy dan akhirnya menbuang sy seperti sampah. Di mata awak sy tiada nilai apa2. Mudah benar cinta awk berubah…..sy pujuk hati sy agar melupakan awk…sy menderita…sy menangis….jiwa sy kosong….hidup sy jadi sunyi sgt. Sampai ati awk buat sy camni, sedangkan waktu itu sy memang sygkan awk.

Ingat tak masa awk nk melafazkan cerai kat mahkamah……dalam hati sy…sy harap awk tak ceraikan sy…sy nk awk berubah dan jadi suami yg baik utk sy. 2 kali mahkamah panggil sy datang…sy buat mcm2 alasan sebab sy masih blum bersedia utk diceraikan. Sy takut sy menangis didlm mahkamah nanti. Tapi nampaknya awk betul2 tekad utk menceraikan sy. Benci betul awk pada sy. Sy kuatkan semangat….sy buat demi kebahgiaan awk…dan dengan bangganya awk melafazkan talak 1 atas sy. Sy berpura2 spt tiada ape yg terjadi tapi awk tahu tak betapa hancurnya hati sy, terhenti nafas sy disaat awk jatuhkan talak atas sy…sy tahan supaya tdk menangis…klau diikutkan hati sy rasa mcm nak meraung je awk tau tak. Awak nampak happi je lepas menceraikan sy. Masa tu sy nekad utk melupakan awk dri hidup sy sbb awk nampak happi hidup tanpa sy. Klau itu yg bleh membahagiakan awk sy redha.

Awak, sekarang mungkin awk tgh bahagia dgn isteri baru awk…….tp sy masih disini berusaha membesarkan satu2 kenangan cinta kita….

 

Advertisements

~ by meyra79 on February 15, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: